Házipatika felnőtteknek

HÁZIPATIKA FELNŐTTEKNEK

 

 

 

Az alábbiakban egy rövid, általános összefoglalást próbálunk adni arról, hogy mit és hogyan érdemes tartani OTTHON A HÁZIPATIKÁBAN az egyszerűbb panaszok, tünetek enyhítésére FELNŐTTEKNEK.  (Az összefoglaló írásakor VÉNY NÉLKÜL BESZEREZHETŐ szereket igyekeztünk összeválogatni )

Azoknak, akiknek több ismert betegsége is van, szüksége lehet egyéb, kiegészítő, ún. sürgősségi gyógyszerre is, ezeket SZÜKSÉGES MEGBESZÉLNI a HÁZIORVOSSAL és a kérdéses készítményeket FELÍRATNI és KI IS VÁLTANI. ( pl. Magas vérnyomással kezelt betegeknek sürgősségi vérnyomáscsökkentő, szív koszorúér betegeknek koszorúér-görcsoldó stb.)

 

LEGFONTOSABB: MINDENKI LEGYEN TISZTÁBAN AZ ESETLEGESEN FENNÁLLÓ GYÓGYSZERÉRZÉKENYSÉGÉVEL MIELŐTT BÁRMILYEN GYÓGYSZERT  MEGVÁSÁROL ÉS UTÁNA BEVESZ! 

 

A házpatika gyógyszereit GYERMEKEK SZÁMÁRA NEM HOZZÁFÉRHETŐ, száraz, szobahőmérsékletű helyen, napsugárzástól védve, SAJÁT DOBOZUKBAN  kell tárolni, a hozzájuk mellékelt betegtájékoztatót megtartva, a dobozon lévő LEJÁRATI IDŐT időnként ellenőrizve. ( esetleg ráírni, mire való a kérdéses gyógyszer). Ha a gyógyszert FELHASZNÁLHATÓSÁGI IDEJE LEJÁR,  TILOS AZ OTTHONI SZEMETESBE KIDOBNI, A GYÓGYSZERTÁRAKBAN ERRE A CÉLRA KIHELYEZETT HULLADÉKGYŰJTŐBE KELL VISSZAVINNI!

 

LÁZ és/vagy  FÁJDALOMCSILLAPÍTÁSra például: paracetamol hatóanyagú készítmények, pl.: Rubophen vagy Panadol vagy  Ben-u-ron tabl. stb.

                                                            metamizol hatóanyagú készítmények pl.: Algopyrin vagy  Algozone vagy Optalgin vagy Panalgorin tabletta,      vagy Flamborin csepp

dexibuprofen hatóanyagú készítmény: például Algoflex dolo tabletta

TOROKFÁJÁSra például: Phlogosol oldat gargalizálásra vagy Strepfen tabletta vagy Strepsils szopogató tabletta

MEGHŰLÉS, “NÁTHA” : orrcseppek - orrspray ( pl.:Rhinospray vagy Nasivin), forró italporok ( pl.: Coldrex vagy Neo-Citran stb.)

SZÁRAZ INGERKÖHÖGÉS CSILLAPÍTÁSÁRA pédául: Rhinathiol Tusso tabletta

HURUTOS KÖHÖGÉS ESETÉN A VÁLADÉK OLDÁSÁRA például: ACC  granulátum vagy Fluimucil granulátum vagy Ambrobene tabletta vagy Mucopront kapszula, esetleg Sinupret oldat vagy tabletta stb.

HASI GÖRCSoldásra( pl.: bél-epe-vesegörcs) : No-Spa ( vagy No-Spa Forte tabl.), vagy Buscopan tabl.

HASI PUFFADÁSra: pl.: Meteospasmyl tabletta vagy Espumisan tabletta.

HASMENÉS esetére: Smecta tasakos por és rehidráló oldat készítésére való por: pl. Innopharm ORS 

HÁNYÁS során érdemes az elvesztett sók és folyadék pótlására valamilyen rehidráló oldatot is használni ( lásd előző sorban)

Akinek bizonyos ételektől, italoktól  GYOMORÉGÉSe van  az a HÁZIORVOSSAL MEGBESZÉLVE, ÍRASSON FEL MAGÁNAK gyorshatású savcsökkentő készítményt ( ezt viszont nem kell ilyen esetben tartósan szedni).

Az ismert szezonális ALLERGIÁS betegek saját bevált gyógyszereikből írassanak fel allergiás szezon beköszönte előtt. A házipatikában tarthatunk allergia elleni szerként pl. Cetirizin 10 mg-os tablettát. ( A Calcimuscnak nincs szerepe az allergia ellátásában, emiatt ilyen okból felesleges tartani otthon) ,

ROVARCSÍPÉSre helyileg: például Fenistil gél ( esetleg használat előtt kissé lehűtve)

 

 

Kisebb SÉRÜLÉSEK esetére  érdemes tartani otthon SEBFERTŐTLENÍTŐ pl. Octenisept oldat ( a sebbe bele lehet fújni, nem csak a környékére), vagy Betadine oldatot. Sebfedő és kötésrögzítő KÖTSZEREK is vásárolhatók. 

RÁNDULÁSOK, IZOMHÚZÓDÁSOKra helyileg( a hűtés -jégzselé-mellett):  például : Apranax dolo vagy Aflamin krém vagy Cartidol gél stb.

 Legyen a “házpatikának” része a KULLANCS kiszedésére alkalmas CSIPESZ, az ÜZEMKÉPES LÁZMÉRŐ, magas vérnyomással kezelteknek a ( lehetőleg felkaros) VÉRNYOMÁSMÉRŐ megfelelő méretű mandzsettával( vastag-erős karra az ún.extra mandzsetta való a pontos mérés érdekében), cukorbetegeknek a VÉRCUKORMÉRŐ készülék. Tüdőbetegeknek érdemes elgondolkodni a pár ezer forintos költségen beszerezhető PULZOXIMÉTERen is. ( Ezen készülékek használatát a rendelőben az asszisztensnők igény szerint betanítják, ellenőrzik)